Incidentul de la Roswell: Dezvăluirea conspirației OZN

Incidentul de la Roswell, care a avut loc în iulie 1947, a captivat imaginația a milioane de oameni din întreaga lume. Presupusa prăbușire a unui OZN în Roswell, New Mexico, a creat numeroase controverse din cauza modului în care guvernul Statelor Unite a gestionat acest eveniment.

 

De-a lungul anilor, internetul a devenit o adevărată comoară de informații, atât faptice, cât și speculative, referitoare la acest eveniment enigmatic. În acest articol, vom explora incidentul Roswell, originile sale, teoriile conspirației care au apărut și vom examina cât de multe dintre informațiile disponibile pot fi considerate credibile.

Incidentul Roswell: singurul OZN recunoscut de guvernul american

Pe 2 iulie 1947, ceva extraordinar s-a întâmplat la o fermă îndepărtată de lângă Roswell, New Mexico. Autoritățile locale au sugerat că un obiect neidentificat s-a prăbușit, iar armata a intervenit rapid pentru a izola zona. Roswell Army Air Field a emis inițial un comunicat de presă în care susținea că un „disc zburător” a fost recuperat, stârnind imediat interes și curiozitate în rândul publicului. Cu toate acestea, în decurs de o zi, armata a modificat declarația, declarând că resturile proveneau de la un balon meteorologic, ceea ce a condus la scepticism larg răspândit și multiple teorii ale conspirației.

Această schimbare bruscă de opinie a autorităților reprezintă argumentul perfect pentru adepții teoriei conspirației. Numeroase povești ale localnicilor au apărut în presă. Jesse Marcel a fost unul dintre militarii care au studiat resturile neidentificate ale OZN-ului prăbușit. În 2010, fiul său, Jesse Marcel Jr., a povestit într-un interviu BBC despre incidentul Roswell, menționând că materialele recuperate semănau cu foițe de aluminiu, erau foarte ușoare, nu puteau fi îndoite, nici arse și conțineau simboluri necunoscute.

Cum au apărut teoriile conspirației OZN

Incidentul de la Roswell a devenit curând un punct focal pentru entuziaștii OZN-urilor și adepții teoriei conspirației. Numeroase cărți, documentare și surse de pe internet susțin că guvernul ascunde dovezi ale vieții extraterestre și că incidentul Roswell a implicat o navă extraterestră prăbușită. Potrivit acestor teorii, guvernul a mușamalizat evenimentul pentru a păstra secretul cu privire la tehnologia extraterestră avansată.

În 1980, Charles Berlitz și William L. Moore au publicat volumul “Experimentul Philadelphia”, care cuprinde 90 de mărturii despre incidentul Roswell. Veridicitatea acestor declarații ale presupușilor martori este pusă la îndoială de către autorul american Adam Gorightly în volumul “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți” (2023).

“Tot în 1978 – care a fost, se pare, un an foarte plin pentru ufologie, cu solicitări FOIA zburând în stânga și în dreapta, pe fondul poveștilor vehiculate despre farfurii prăbușite – ufologul în devenire Stanton „Stan” Friedman a dat de urma unui astfel de prăbușiri a unei farfurii zburătoare, care ar fi avut loc în apropiere de Roswell, New Mexico. Martorul, în acest caz, a fost Jesse Marcel, maior pensionat al Forțelor Aeriene, care, în dimineața zilei de 7 iulie 1947, a intervenit în cazul raportării unei prăbușiri ce a avut loc la ferma Foster, situată la 50 de kilometri la nord de Roswell. Raportul inițial spunea doar că «un disc a fost ridicat de la casa fermierului» de către Marcel «și a fost inspectat la Baza Militară Aeriană Roswell». Au început să se răspândească repede speculații potrivit cărora Forțele Aeriene recuperaseră o farfurie zburătoare adevărată. Pe măsură ce povestea s-a dezvoltat în următoarele câteva zile, s-a raportat la scurt timp după aceea că obiectul misterios era de fapt un balon meteorologic. Mulți au bănuit ulterior că era o poveste de acoperire, pentru a ascunde recuperarea unei nave extraterestre.

Când Friedman l-a intervievat pe Marcel, nu s-a pomenit nimic despre extratereștrii (morți sau vii) descoperiți în epavă. Perspectiva extraterestră avea să apară abia după ce Friedman a descoperit relatarea indirectă a unui alt presupus martor al evenimentului, un agent guvernamental pe nume Barney Barnett, care era într-o misiune atunci când a dat peste rămășițele unui obiect metalic în formă de disc în care se aflau mai multe cadavre de extratereștri. În timp ce Barnett examina locul faptei, a sosit un convoi militar, a împrejmuit zona, apoi a adunat rămășițele și le-a transportat de acolo.

Friedman s-a asociat cu un alt ufolog în devenire, William „Bill” Moore, iar de-a lungul anului 1979 cei doi aveau să cerceteze tot mai amănunțit acest eveniment. Investigațiile lor au dus la publicarea cărții «Incident at Roswell» (1980), scrisă de Moore și Charles Berlitz, un volum care a introdus aproape de unul singur în conștiința populară o poveste care nu fusese până atunci decât o notă obscură de subsol în istoria OZN-urilor.

«Incident at Roswell» avea să includă detalii similare regăsite în povestea falsă despre azteci, precum scrierea hieroglifică descoperită pe bucăți din rămășițele farfuriei zburătoare și transportul extratereștrilor morți într-un hangar secret al guvernului, unde ar fi fost depozitați în congelatoare. În urma succesului înregistrat de «Incident at Roswell», farfuriile zburătoare prăbușite au devenit brusc o senzație, iar Bill Moore, o vedetă în ascensiune în domeniul ufologiei.” – fragment din “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți” (2023) de Adam Gorightly.

Ce explicații are guvernul american

De-a lungul anilor, guvernul SUA a oferit mai multe explicații pentru incidentul de la Roswell. Prima declarație oficială a susținut că este un balon meteorologic, dar rapoartele ulterioare s-au referit la Proiectul Mogul, un program extrem de secret conceput pentru a monitoriza testele nucleare sovietice folosind baloane la altitudine mare cu dispozitive sensibile de ascultare. Cu toate acestea, declarațiile oficiale au fost întâmpinate cu scepticism, deoarece amploarea răspunsului militar nu a fost niciodată pe deplin justificată.

Internetul a jucat, fără îndoială, un rol esențial în diseminarea informațiilor despre incidentul de la Roswell. Din păcate, a fost și un teren propice pentru dezinformare și farse. Natura senzațională a teoriilor conspirației OZN atrage atenție și trafic web, care, la rândul său, perpetuează răspândirea dezinformării.

În ultimii ani, guvernul SUA a depus eforturi pentru transparență în ceea ce privește documentele clasificate legate de OZN-uri. Crearea brigăzii de Fenomene Aeriene Neidentificate (Unidentified Aerial Phenomena – UAP) din cadrul Marinei SUA în 2020 și declasificarea mai multor documente legate de OZN-uri au alimentat și mai mult interesul public. Deși aceste acțiuni sunt privite ca un prim pas către recunoașterea faptului că OZN-urile au fost văzute de oameni, documentele nu au abordat niciodată incidentul Roswell în mod direct.

Ce spun experții și scepticii

Mulți experți și sceptici au examinat dovezile disponibile în cazul incidentului de la Roswell. Scepticii susțin că declarațiile martorilor pot fi nesigure din cauza trecerii timpului și a influenței narațiunilor culturale. În plus, ei subliniază plauzibilitatea proiectelor militare – în acest caz Proiectul Mogul – care sunt uneori confundate cu dovezi ale activității extraterestre.

În volumul “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți”, Adam Gorightly scrie: “În 1991, cercetătoarea Kathy Kasten a descoperit informații referitoare la un grup de clarvăzători militari care fuseseră însărcinați să urmărească de la distanță incidentul de la Roswell. Iată ce a afirmat Nick Redfern: «Înregistrările lui Kathy arată că, în conformitate cu rezultatele căutării de către armată a adevărului despre Roswell, și așa cum este scris chiar de către mâna acesteia: A început și s-a terminat la Fort Stanton». Prin intermediul unor cereri FOIA, Kasten a obținut o serie de dosare despre Fort Stanton – care, din întâmplare, se află nu departe de ferma Foster, locul incidentului de la Roswell. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Fort Stanton a servit drept centru de relocare pentru deținuții japonezi, persoanele cu dizabilități fizice și prizonierii de război germani și japonezi. Conform teoriei lui Kasten, de la Fort Stanton obținea armata subiecți folosiți în zboruri de testare a aeronavelor experimentale.”

Pe de altă parte, susținătorii teoriilor conspirației OZN subliniază inconsecvențe din declarațiile guvernului, discrepanțe în declarațiile martorilor și clasificarea anumitor documente drept dovezi că într-adevăr a avut loc o mușamalizare. Cu toate acestea, chiar și printre acești susținători, există interpretări diferite ale dovezilor, ceea ce duce la teorii multiple și uneori contradictorii.

“Miturile prăbușirii de la Roswell au pătruns și mai mult în conștiința populară odată cu UFO Cover-up Live!, care a introdus în poveste și Zona 51 și un program secret de schimb cu o rasă extraterestră din Zeta Reticuli. La scurt timp după aceea, Bill Moore a aruncat totul în aer la Simpozionul MUFON din ´89, și părea că acest castel din cărți de joc marca Roswell ar putea să se prăbușească brusc – sau, cel puțin, să-și piardă avântul.

Amatorii poveștii Roswell au reușit la scurt timp după aceea să adune rămășițele, iar din cenușă s-a înălțat Generația Dosarele X, care a combinat toate aceste elemente din trecut (incidentul de la Roswell, Zona 51 și Baza Dulce) într-un ghiveci sociologic la modă, care să fie devorat de un publicul tânăr și curios al Generației X. În 1994, a avut loc premiera filmului «Roswell: The UFO Cover-Up» cu Kyle MacLachlan și Martin Sheen în rolurile principale, consolidând și mai mult aceste povești despre o mușamalizare a guvernului, orchestrată pentru a ascunde adevărul îngrozitor despre navele extraterestre prăbușite și omuleții care le pilotează.” – fragment din “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți” (2023) de Adam Gorightly.

A fost sau n-a fost?

Incidentul de la Roswell rămâne unul dintre cele mai interesante și mai dezbătute evenimente din istoria modernă. Internetul a jucat un rol esențial în modelarea poveștii, permițând oamenilor din toate categoriile sociale să-și împărtășească opiniile și propriile cercetări. Pe măsură ce tehnologia și eforturile de transparență progresează, adevărul din spatele acestui mister de durată poate ieși la iveală în cele din urmă.

Ufologii și conspiraționiștii sunt convinși că armata americană ascunde adevărul. După 76 de ani, misterul nu a fost încă elucidat, devenind cea mai cunoscută poveste cu OZN-uri din întreaga lume. Incidentul Roswell a dat naștere la numeroase filme hollywoodiene și teorii ale conspirației, continuând să fascineze o lume întreagă. În plus, ziua de 2 iulie a devenit Ziua Internațională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate.

Mai multe informații și dezvăluiri interesante despre toate aceste mituri moderne le găsești în cartea lui Adam Gorightly, “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți”, apărută recent la editura Dezarticulat.

1 thoughts on “Incidentul de la Roswell: Dezvăluirea conspirației OZN

  1. Alexandru Gabriel says:

    Foarte interesant ,dar nimic clar pana acum !
    S a presupus ca in acest an ,va avea loc o întâlnire cu Extratereștrii ,dar nimic !’
    Ei se feresc de noi și noi de ei ,probabil se primesc mesaje ,care nu ajung la noi !
    Tehnologic cred ca cineva ne ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *