Paul Bennewitz (1927-2003) a fost inginer american, om de afaceri și investigator devotat al fenomenelor OZN. La începutul anilor ‘80, Bennewitz a devenit promotorul uneia dintre cele mai populare teorii ale conspirației, care susține că guvernul american complotează cu extratereștrii. Entuziasmul și implicarea lui Bennewitz în promovarea acestor mituri moderne au lăsat o amprentă durabilă în studiul obiectelor zburătoare neidentificate.

În timp ce mulți ufologi îl privesc ca pe un whistleblower demn de respect, serviciile secrete americane îl bănuiau că ar putea fi agent sovietic. În volumul “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți”, autorul Adam Gorightly susține că Paul Bennewitz a fost ținta unei campanii guvernamentale de dezinformare care a condus în cele din urmă la internarea sa într-un spital de psihiatrie.

Viața, cariera și un hobby straniu

Originar din Kansas, Paul Bennewitz a fost un reputat inginer electrician și fondator al Thunder Scientific Corporation. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bennewitz a lucrat ca inginer în electronică radio pentru Garda de Coastă. În 1953, Bennewitz s-a mutat în New Mexico și a început să lucreze pentru Gulton Industries, în domeniul vânzărilor.

Ulterior, Bennewitz și-a început propria companie de vânzări industriale. În 1966 a achiziționat drepturile asupra unui senzor de umiditate de la Sandia National Laboratories. Apoi a fondat Thunder Scientific, o mică afacere de familie, împreună cu soția Cindy drept contabilă.

În anii ‘70, Bennewitz a devenit membru Aerial Phenomena Research Organization (APRO) din Arizona, un grup civil de investigare a OZN-urilor. La scurt timp, Paul Bennewitz era convins că interceptează și decodifică transmisii radio extraterestre la Baza Forțelor Aeriene Kirtland, lângă casa lui. Bennewitz a susținut că a descoperit dovezi ale unei baze secrete subterane care adăpostește entități extraterestre.

Pretinsele sale descoperiri OZN au atras atenția oficialilor militari, ducând la o serie de întâlniri cu personalul Forțelor Aeriene. Inițial, oficialii au fost intrigați de expertiza tehnică a lui Bennewitz, dar ulterior i-au respins afirmațiile drept nefondate. Cu toate acestea, convingerea lui Bennewitz a crescut, iar pasionatul de OZN-uri și-a continuat cercetările, devenind tot mai implicat în lumea ufologiei.

Un complot extraterestru împotriva umanității

Pe măsură ce și-a adâncit investigațiile OZN, Bennewitz a început să promoveze diverse teorii ale conspirației. El a susținut că guvernul SUA și ființe extraterestre au fost implicate într-un complot sinistru, cu scopul de a controla umanitatea. Potrivit lui Paul Bennewitz, guvernul și armata colaborau cu acești extratereștri pentru diverse experimente secrete și pentru a manipula mințile umane.

Ideile sale au fost acceptate în anumite cercuri și au contribuit la răspândirea teoriilor conspirației referitoare la mușamalizările guvernamentale și implicarea extraterestră în activitățile umane. Teoriile lui Bennewitz au fost diseminate prin diverse publicații, prelegeri și interviuri, stârnind un interes larg răspândit în comunitatea OZN și nu numai.

“În decembrie 1979, Paul Bennewitz – echipat cu o cameră de filmat de opt milimetri – a început să filmeze OZN-uri deasupra Zonei de Depozitare a Armelor Manzano de la Baza Kirtland, care adăpostea la acea vreme cel mai mare depozit de componente de arme nucleare din SUA. Bennewitz și-a instalat numeroase antene de urmărire pe acoperișul casei, pentru a înregistra semnalele ce emanau dinspre aceste OZN-uri, pe care el pretindea că le putea localiza la distanțe de până la 100 de kilometri.

La scurt timp după aceea, Bennewitz a primit ceea ce el considera a fi transmisii extraterestre care includeau informații despre o bătălie între extratereștri și forțe armate americane la o bază subterană situată în Dulce, New Mexico. (…) 

În octombrie 1980, Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene (AFOSI) l-a alertat pe Bennewitz cu privire la eforturile lor de securitate împotriva acestei amenințări extraterestre – sau cel puțin asta i-ar fi spus ei lui Bennewitz. Mai târziu, au apărut documente oficiale care demonstrează contrariul, indicând că Forțele Aeriene au negat orice implicare în investigațiile OZN-urilor sau încercări de a elabora orice fel de strategie de apărare împotriva acestei amenințări extraterestre percepute. Oricare ar fi adevărul, AFOSI – și cu precădere agentul special Richard Doty – nu au făcut nicio încercare de-l convinge pe Bennewitz că ceea ce observase nu erau nave extraterestre reale. Cam în această perioadă, AFOSI a lansat o anchetă de contrainformații asupra activităților lui Bennewitz.

Se pare că nu fasciculele extraterestre sau bazele subterane au fost cele care au stârnit interesul AFOSI pentru Paul Bennewitz. Îngrijorările AFOSI proveneau din faptul că Bennewitz interceptase transmisiuni secrete de la un sistem de urmărire cu laser aflat la Baza Kirtland.” fragment din Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți” (2023) de Adam Gorightly.

Bennewitz susținea că a descoperit dovezi că extratereștrii controlau oamenii prin dispozitive electromagnetice. De asemenea, credea că OZN-urile zburau în mod regulat în apropierea bazei forțelor aeriene Kirtland, a Zonei de Depozitare a Armelor Nucleare Manzano și a zonei de testare din Coyote Canyon.

Convins că intercepta comunicații electronice provenite de la nave spațiale extraterestre situate în afara orașului Albuquerque, Paul Bennewitz a avut o revelație: descoperise o bază extraterestră secretă pe care a numit-o Baza Dulce.

De ce a înnebunit Paul Bennewitz?

Mulți experți cred că Bennewitz ar fi suferit de o afecțiune psihologică numită „delir OZN” sau „sindrom OZN”. Această tulburare este caracterizată de o credință intensă și irațională în OZN-uri, adesea însoțită de paranoia și un sentiment de persecuție. Interacțiunile cu oficialii militari și pasionații de ufologie au contribuit la sentimentul de importanță al lui Bennewitz, alimentând credința sa de nestrămutat. De-a lungul timpului, sănătatea mintală a lui Bennewitz s-a deteriorat, iar acesta a devenit din ce în ce mai izolat și obsedat de propriile cercetări OZN.

În 1988, Bennewitz și-a acuzat soția că deține controlul asupra extratereștrilor. După ce a încercat să se baricadeze în casa lui folosind saci de nisip, familia l-a internat la Presbyterian Anna Kaseman Hospital, unde a rămas sub observație timp de o lună.

La 1 iulie 1989, William (Bill) Moore a dezvăluit că a încercat să-l aducă pe Bennewitz în pragul unei căderi nervoase, oferindu-i informații false despre extratereștri. Acest lucru a fost confirmat de un document CIA desecretizat care susține că Moore și un alt ofițer al Oficiului de Investigații Speciale ale Forțelor Aeriene, Richard Doty, sunt responsabili pentru o campanie de dezinformare ce îl viza pe Paul Bennewitz.

“În vara anului 1981, fostul cercetător științific al Proiectului Blue Book și consultant al Forțelor Aeriene, Dr. J. Allen Hynek i-a mărturisit lui Bill Moore (la un pahar sau două) că-i dăruise un calculator lui Bennewitz pentru a-l «ajuta» în cercetările lui privind OZN-urile. Cu toate acestea, Hynek a omis să-l informeze pe Bennewitz că acest calculator fusese furnizat la cererea Forțelor Aeriene ale SUA, iar în software-ul lui se afla un cod care genera un «limbaj extraterestru». Cu ajutorul calculatorului Forțelor Aeriene, Bennewitz a susținut că «a stabilit în mod constant comunicări directe cu extratereștrii, folosind… o formă de cod hexazecimal cu imagini și imprimări». (…)

În «Dulce Base: The Truth and Evidence from the Case Files of Gabe Valdez», autorul Greg Valdez (fiul lui Gabe) își amintește că l-a vizitat pe Bennewitz și a primit o demonstrație a modului în care folosea acest calculator pentru a comunica cu extratereștrii: «Tasta o întrebare într-un program de calculator foarte complex pentru acea perioadă de timp, asemănător cu un program de e-mail actual. Spre surprinderea tuturor, primea răspuns la întrebările pe care le punea. Uneori primea un răspuns imediat, iar alteori era nevoie de câteva minute. Primea chiar și imagini sau grafice extrem de rudimentare și simple cu acești «extratereștri». Unele dintre aceste imagini semănau cu păsări cu trăsături de reptile, iar unele semănau cu reptile cu trăsături de păsări. În timpul acestei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Gabe i-a cerut lui Paul să pună o întrebare simplă: De unde ești? Paul știa deja răspunsul la întrebare, pentru că o pusese, și a răspuns verbal la ea atunci când a primit un răspuns pe calculator. Spunea Sistemul Stelar Zeta Reticuli.»

Din cauza acestor mesaje și imagini alarmante de pe calculator, Bennewitz a ajuns să creadă că guvernul american semnase un acord secret cu un grup de extratereștri perfizi care-și trădaseră omologii pământeni și puseseră stăpânire pe Baza Dulce. (…)

Scopul final al manipulării lui Bennewitz (conform unor cercetători precum Greg Bishop și Christian Lambright) a fost de a-i muta atenția de la Baza Kirtland, către o zonă retrasă precum Archuleta Mesa (în apropiere de Dulce) unde AFOSI și-ar fi putut intensifica operațiunea de dezinformare și să pună cu mai multă ușurință în scenă «evenimente OZN». 

După cum scrie Lambright în X Descending: «Scopul principal și cel mai evident era acela de a convinge pe toată lumea că Paul nu era credibil în privința OZN. S-au depus multe eforturi în acest sens. La fel de important, însă, era obiectivul secundar de a distrage atenția de la Paul, dacă nu chiar de la întreaga zonă Albuquerque. Acest lucru urma să fie realizat prin documente intrigante care au început apară în mod misterios, dar și prin alte apariții și martori la OZN-uri. Includea, de asemenea, și alimentarea unor povești despre existența unei baze extraterestre lângă Dulce. În al treilea rând, și mai puțin evident, era un efort de a masca și diminua rolul lui Paul și importanța a ceea vedea el. A fost un efort coordonat care s-a bazat pe confuzie și pe diversiune – și pe oamenii potriviți pentru a-l pune în aplicare.»

Un simbol american al dezinformării 

Paul Bennewitz a murit pe 23 iunie 2003. Potrivit documentelor oficiale, s-a sinucis la vârsta de 71 de ani. Este deprimant să afli că propriul guvern te minte, te manipulează, te trimite pe piste greșite și la final râde pe seama ta.

În prefața volumului “Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți, scriitorul David Perkins notează: “Cu ingeniozitatea sa acerbă și detașarea ironică și amuzantă ce-l caracterizează, Adam Gorightly se bazează pe reportajul revoluționar al lui Greg Bishop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *